.

Családi meseműhelyünk alkotói

Dr Habil Balázs Péter

Szobrászművész, természetművész az EKKE Vizuális tanszékének docense

A Meseút program szobrászati vezetője 

Balázs Boróka

végzős festőművész hallgató

A Meseút program festészeti vezetője

Tátrai Vanda

Metamorphoses alkotó -fejlesztő meseterapeuta, 

A Meseút program mesei szakmai vezetője és megálmodója

Noszvaji Meseút szakmai oldal

Az alábbi sorokban szeretrnénk áttekinteni a magyarországi szabadtéren megrendezett vagy mesére épülő programokat, különös tekintettel a mesékhez, meseolvasáshoz való visszavezetés lehetőségeire, majd betekintést nyújtani az ország első meseterápiás tanösvénye, a Meseút működésébe.
2012 óta sok ezer meseolvasó család, és sok-sok mesekedvelő osztály járta végig a Meseút egyre gazdagodó tanösvényeit, de a program igazi különlegessége, hogy a Meseút olyan gyerekszobákba is utat talál a meséknek, ahol addig egyáltalán nem volt helyük. Ma már, mesei fordulattal élve se szeri, se száma a mesés programoknak országunkban, ezért szükséges, hogy mielőtt elindulnánk a meseúton, derítsük fel a szabadtéri mesés programokat, különös tekintettel a mesékhez kapcsolásban, a meseolvasáshoz való visszavezetésben játszott szerepükre.

Mese a szabadban

Országszerte végig járhatunk olyan mesés tanösvényeket, meseösvényeket, melyek fókusza az ismeretterjesztés, a környezetvédelem, a helyi természeti értékek bemutatása. Ezek a többnyire erdei tanösvények, melyeket egy - egy műmese tesz a családok számára vonzóbbá, vagy egy történet ad keretet az útvonal végig járásához. Ilyenek a mesét eszközként használó programok a Jakab-hegyi meseösvény, a zalakarosi Égerösvény meseösvény, a Gyadai meseösvény, a Sas-hegyi meseösvény, a Záporkerti meseösvény is.
A népmesék világához való visszavezetéshez már közelebb esnek a kifejezetten mesei tematikával bíró programok, mint a helyi legendákkal való interaktív találkozásnak teret adó soproni Boszorkány meseösvény, vagy az alkalomszerűen megrendezett esztergomi Meseösvény ahol mesehősök, mesekönyvek által inspirált feladatokkal birkózhatnak meg a gyerekek. A természethez való mélyebb kapcsolódást mesékkel segíti a vácrátóti botanikuskerti Meseséta, hiszen az itt pompázó növények mellé, a hozzájuk kapcsolódó mondákat, mítoszokat, anekdotákat mutatja be a világ minden tájáról.
Érdemes rátekintenünk még azokra a tematikus Meseterekre is, amik Kő Boldizsár grafikusművész és csapata keze alól kerülnek ki. A kiválasztott mese elemei képzőművészeti alkotások, a terek egyben térbeli mesekönyvek is. Színes, játszható, életre kelthető játékok formájában várják a családokat a mesei események, a szereplők, a szimbólumok. Végig játszhatjuk a Tündér Ilona Játszóteret, a Zöld Péter játszóteret, a több magyar népmesét megelevenítő Szentendrei Mesekert Játszóteret. Talán legizgalmasabb kezdeményezés, a Bibliai történetet feldolgozó Tékozló fiú felnőtt játszótér, mely Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona számára készült.
Egy-egy népmesével való mélyebb kapcsolódás színterei azok az interaktív mesebejáró programok, melyek különböző természeti helyszíneken, népmeséket elevenítenek meg, oly módon, hogy a történetbe jelmezes segítők vonják be a résztvevőket, s ott mesei próbatételeket, feladatokat teljesíthetnek a gyerekek. Ilyen alkalmi programok a noszvaji gyereknapi Mesélőerdő valamint a Bailavidrum csapata által az országban elsőként szervezett Meseösvény, és a kirándulással egybekötött élőszavas mesemondó program a Mesetekergés. A környezeti nevelési feladatokat célzó, népmesei alapokon nyugvó Ócsai Meseösvény a Pompás Napok csapatának szakmai irányítása mellett valósul meg. A noszvaji Meseút működését tekintve ezektől markánsan különböző program. Nem alkalomhoz kötött, hiszen az év minden napján elérhető. Hét kilométeres, 24 168 lépéssel önállóan végig járható sétaút, mely tíz kézzel festett meseházikóval a népszerű kirándulófalu legizgalmasabb pontjait köti össze. A ládákat kinyitva meseterápiás gondossággal válogatott meséket, a meséhez kapcsolt elmélyítő játékokat, feladatokat, beszélgetés indító kérdéseket találunk, amik nem csak szórakoztatóak, hanem alkalmat adnak egymás jobb megismerésére is, innen a szlogenünk: A Meseút egymáshoz vezet!

Meseút, a meseterápiás tanösvény 

EGYMÁSHOZ VEZET

A Meseút egyedülálló rendszere a családok népmesékhez, a meseolvasáshoz, a mesemondáshoz való visszavezetésben különleges lehetőség. Mesemondó alkalmak, mesecsoportok, előadások jellegéből adódóan válogatott és túlnyomórészt érdeklődőkből álló közönségével szemben, a Meseút kipróbálói nagy számban olyan családok, akik nem járatosak a mesék világában. A látogatók hozzávetőlegesen nyolcvan százaléka csupán a környékre érkező turista, akik gyanútlanul belevágnak. Meseutazóink beszámolói szerint sokan úgy érkeznek, hogy előtte 6-7 éves gyerekeiknek már évek óta nem meséltek, a népmeséket ezen felül is idejétmúlt, túl régies, túlságosan valótlan történeteknek tartják, amelyek a mai gyerekek számára érdektelen és haszontalan információkat közvetítenek. Nos, ők a legizgalmasabb rétegét adják a meseutasoknak. Igazi partizán munka a "mesétlen" családok szemét, szívét rányitni a mesékben rejlő élményekre, a mesemondás okozta örömre.
A mesék, a mesemondás népszerűsítéséért Noszvaji Idegenforgalmi Egyesület támogatásával jött létre az országban elsőként, 2012-ben a Meseút. "Családépítő" programunk az eltelt évek alatt sok változáson ment át, hiszen változtak a mesék, a helyszínek, változott a struktúra, változott a közönség is. Elsőként a Palóc meseúttal a helyi értékek felkutatása, bemutatása volt a cél, megismertetni olyan palóc mesehősöket, mint a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála, Zöldlevél királyfi vagy Árva Juliska. Kisebbeknek született meg az Állatos meseút, majd egy őszi szünetre a Boszorkányok meseútja. Advent, karácsony idején pedig a Szeretet meseútját járhatjuk végig. Legutóbbi fejlesztés eredményeként a Varázslények meseútja várja az év minden napján a családokat immár papírmentesen, az ökológiai lábnyomunkat minimálisra csökkentő rendszerben. Legújabb kincsünk a kifejezetten felnőtteknek szóló 10 állomásos Pajzán Meseút szerelmes történeteivel, mely egy egymásra figyelős, sírva nevetős meserandevúra invitál.
A meseházikókat egy-egy palóc történet által inspirálva, apukák és anyukák, nagymamák különös gonddal, aprólékos munkával festették, faragták meg, hogy meséink méltó otthonra találjanak. Ez az igényesség a Meseút minden elemére érvényes és az egyik vonzereje, védjegye lett a programnak. A gyönyörű házikók meséi, feladatai is, meseterápiás elvek és módszerek szerint, gondos válogatás után egy témára felfűzött gyűjteményt alkotnak.
A szórakoztatás szempontjait is figyelembe véve, hogy bevonzzuk a kicsiket, nagyokat a meseolvasás világába, 2018-ban új tematikát alkottunk. A varázslatos állatok, különös lények, nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek, fiatalok körében és úgy gondoltuk, ezt az érdeklődést meglovagolva, a varázslények által még több mesét csempészhetünk a gyerekszobákba. Nagy öröm nekem, hogy a meseutas házikókon keresztül megmutathatom, nem csak a népszerű filmek, hanem a mesék is bővelkednek különleges, varázslatos és félelmetes lényekben. A varázslények képesek rá, hogy felkeltsék a mai gyerekek érdeklődését, rányissák a fiatalok szemét a meseolvasásban rejlő kalandokra. Ezekben a mesékben, Szárnyas és a Vasfejű farkassal, Tengeri tündérekkel, Ragacshajú Óriással, Zöld nyelvű Boszorkánnyal, Táltosokkal, Sárkányokkal, különleges állatokkal találkozhatnak a családok.

"Nem is gondoltam, hogy ilyen menő dolgok is vannak a mesékben!"


kiáltott fel egy kiskamasz meseutazó, ötleteket kérve, hogy milyen mesekönyvekben keresgéljen. Végig járva e tanösvényt, az érzékszervek, a fantázia aktivizálódik, egy belső utat is végig járhatunk önmagunk és egymás felé. A bevonódást, a lelkesedés fenntartását több dolog is segíti. A letölthető meseútlevél, a kalandos térkép, ami alapján megkereshetőek az állomások, a kulccsal nyíló titkokat őrző házikók, a varázslényeket rejtő vers, a hét próbatétel, ami fenntartja a figyelmet és a szintválasztók, amivel a feladatok mélyíthetők el. Változatosságként, öt rendhagyó interaktív állomás is született, az újrahasznosítás jegyében működő mesekönyv cserélő, az ajándék csere-bere állomás, a kívánságok tengere, a világ első mesét járó kútja a Mesekút valamint egy valódi bükki Bányatörpe otthonába is bekukkanthatunk. A komplex program után, aki derekasan kiállta a próbákat elismerésül oklevelet vehet át. A szülőket pedig minden helyszínen QR kóddal könnyen elérhető weboldallal is segítjük, ahol elolvasható az aktuális mese, praktikus információk a közeli látnivalókról és a helyszín gyalogos és biciklis térképe is letölthető.
A Meseút családbarát kialakításával évente legkevesebb 500 családot vezet a mesék felé, évente legkevesebb 2-3 ezer felnőtt és gyerek járja végig önállóan, emellett óvodás és iskolás csoportok, felnőtt baráti társaságok, táborozók veszik igénybe a legkülönbözőbb összetételű társaságokkal. A csoportosan érkezőket alkotó fejlesztő meseterápiás foglalkozásokkal is várjuk egyesületünk barlanglakásaiban, vagy szabadtéri erdőfürdő tematikájú és természetművészeti akciókkal tesszük gazdagabbá a meseélményt. Az utóbbi években a mesés módszertani vezetésekre is megnőtt az igény, pedagógus csoportok érkeznek és veszi igénybe a kirándulós, mesemódszertani szakvezetést. Minden csoport számára más és más így a Meseút, hiszen minden mesemondást, foglalkozást az érkezőkhöz igazítunk. A családok önállóan végig járt útja csapat-, vagy családépítő mesés kaland, a vezetett csoportoknak viszont életkoruk, szociális helyzetük, tematikájuk szerint más-más nézetét mutatjuk meg meséinknek. Gyerekcsoportokkal leggyakrabban a félelem leküzdése, a bátorság, az önbizalom fejlesztése mentén haladunk, pedagógusoknál a mesékbe vezetés módszereiről, a mesék hasznosságáról beszélgetünk, leányanyákkal az anyaságról meséltünk, környezetvédőknek a teremtett világ kincseinek megőrzése volt a téma, amit a meseház történeteiből kiemeltünk. Az ilyen módin tálalt meseélmény

Csapat és családépítő kaland

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Meseút amellett, hogy egy vidám kirándulás, ilyen fontos értékközvetítő, érzékenyítő szerepet is betölthet. Reméljük minél több gyerek és felnőtt jut hozzá a mesék nyújtotta élményekhez, és merítkezik meg a mesék kincsestárában.