Hazai Mesekörkép


Az alábbi sorokban szeretrnénk áttekinteni a magyarországi szabadtéren megrendezett vagy mesére épülő programokat, különös tekintettel a mesékhez, meseolvasáshoz való visszavezetés lehetőségeire, majd betekintést nyújtani az ország első meseterápiás tanösvénye, a Meseút működésébe.

2012 óta sok ezer meseolvasó család, és sok-sok mesekedvelő osztály járta végig a Meseút egyre gazdagodó tanösvényeit, de a program igazi különlegessége, hogy a Meseút olyan gyerekszobákba is utat talál a meséknek, ahol addig egyáltalán nem volt helyük.
Ma már, mesei fordulattal élve se szeri, se száma a mesés programoknak országunkban, ezért szükséges, hogy mielőtt elindulnánk a meseúton, derítsük fel a szabadtéri mesés  programokat, különös tekintettel a mesékhez kapcsolásban, a meseolvasáshoz való visszavezetésben játszott szerepükre.
 

Mesetekergés, Meseösvény, Mesekert

 
Országszerte végigjárhatunk olyan mesés tanösvényeket, meseösvényeket, melyek fókusza az ismeretterjesztés, a környezetvédelem, a helyi természeti értékek bemutatása. Ezek a többnyire erdei tanösvények, melyeket egy - egy műmese tesz a családok számára vonzóbbá, vagy egy történet ad keretet az útvonal végigjárásához. Ilyenek a mesét eszközként használó programok a Jakab-hegyi meseösvény, a zalakarosi Égerösvény meseösvény, a Gyadai meseösvény, a Sas-hegyi meseösvény, a Záporkerti meseösvény is.
A népmesék világához való visszavezetéshez már közelebb esnek a kifejezetten mesei tematikával bíró programok, mint a helyi legendákkal való interaktív találkozásnak teret adó soproni Boszorkány meseösvény, vagy az alkalomszerűen megrendezett esztergomi Meseösvény ahol mesehősök, mesekönyvek által inspirált feladatokkal birkózhatnak meg a gyerekek. A természethez való mélyebb kapcsolódást mesékkel segíti a vácrátóti botanikus kerti Meseséta, hiszen az itt pompázó növények mellé, a hozzájuk kapcsolódó mondákat, mítoszokat, anekdotákat mutatja be a világ minden tájáról.

Érdemes rátekintenünk még azokra a tematikus Meseterekre is, amik Kő Boldizsár grafikusművész és csapata keze alól kerülnek ki. A kiválasztott mese elemei képzőművészeti alkotások, a terek egyben térbeli mesekönyvek is. Színes, játszható, életre kelthető játékok formájában várják a családokat a mesei események, a szereplők, a szimbólumok. Végigjátszhatjuk a Tündér Ilona Játszóteret, a Zöld Péter játszóteret, a több magyar népmesét megelevenítő Szentendrei Mesekert Játszóteret. Talán legizgalmasabb kezdeményezés, a Bibliai történetet feldolgozó Tékozló fiú felnőtt játszótér, mely Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona számára készült.
 
 
Egy-egy népmesével való mélyebb kapcsolódás színterei azok az interaktív mesebejáró programok, melyek különböző természeti helyszíneken, népmeséket elevenítenek meg, oly módon, hogy a történetbe jelmezes segítők vonják be a résztvevőket, s ott mesei próbatételeket, feladatokat teljesíthetnek a gyerekek. Ilyen alkalmi programok a noszvaji gyereknapi Mesélőerdő valamint a Bailavidrum csapata által az országban elsőként szervezett Meseösvény, és a kirándulással egybekötött élőszavas mesemondó program a Mesetekergés. A környezeti nevelési feladatokat célzó, népmesei alapokon nyugvó Ócsai Meseösvény a Pompás Napok csapatának szakmai irányítása mellett valósul meg.
 
A noszvaji Meseút működését tekintve ezektől markánsan különböző program. Nem alkalomhoz kötött, hiszen az év minden napján elérhető. Hét kilométeres, 24 168 lépéssel önállóan végigjárható sétaút, mely tíz kézzel festett meseházikóval a népszerű kirándulófalu legizgalmasabb pontjait köti össze. A ládákat kinyitva meseterápiás gondossággal válogatott meséket, a meséhez kapcsolt elmélyítő játékokat, feladatokat, beszélgetés indító kérdéseket találunk, amik nem csak szórakoztatóak, hanem alkalmat adnak egymás jobb megismerésére is, innen a szlogenünk: A Meseút egymáshoz vezet!
 

Meseút, a mesék tanösvénye EGYMÁSHOZ VEZET

 
A Meseút egyedülálló rendszere a családok népmesékhez, a meseolvasáshoz, a mesemondáshoz való visszavezetésben  különleges lehetőség. Mesemondó alkalmak, mesecsoportok, előadások jellegéből adódóan válogatott és túlnyomórészt érdeklődőkből álló közönségével szemben, a Meseút kipróbálói nagy számban olyan családok, akik nem járatosak a mesék világában. A látogatók hozzávetőlegesen nyolcvan százaléka csupán a környékre érkező turista, akik gyanútlanul belevágnak. Meseutazóink beszámolói szerint sokan úgy érkeznek, hogy előtte 6-7 éves gyerekeiknek már évek óta nem meséltek, a népmeséket ezen felül is idejétmúlt, túl régies, túlságosan valótlan történeteknek tartják, amelyek a mai gyerekek számára érdektelen és haszontalan információkat közvetítenek. Nos, ők a legizgalmasabb rétegét adják a meseutasoknak. Igazi partizán munka a „mesétlen” családok szemét, szívét rányitni a mesékben rejlő élményekre, a mesemondás okozta örömre.
 
A mesék, a mesemondás népszerűsítéséért Noszvaji Idegenforgalmi Egyesület támogatásával jött létre az országban elsőként, 2012-ben a Meseút. „Családépítő” programunk az eltelt évek alatt sok változáson ment át, hiszen változtak a mesék, a helyszínek, változott a struktúra, változott a közönség is.  Elsőként a Palóc meseúttal a helyi értékek felkutatása, bemutatása volt a cél, megismertetni olyan palóc mesehősöket, mint a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála, Zöldlevél királyfi vagy Árva Juliska. Kisebbeknek született meg az Állatos meseút, majd egy őszi szünetre a Boszorkányok meseútja. Advent, karácsony idején pedig a Szeretet meseútját járhatjuk végig. Legutóbbi fejlesztés eredményeként a Varázslények meseútja várja az év minden napján a családokat immár papírmentesen, az ökológiai lábnyomunkat minimálisra csökkentő rendszerben. Legújabb kincsünk a kifejezetten felnőtteknek szóló 10 állomásos Pajzán Meseút szerelmes történeteivel, mely egy egymásra figyelős, sírva nevetős meserandevúra invitál.
 
A meseházikókat egy-egy palóc történet által inspirálva, apukák és anyukák, nagymamák különös gonddal, aprólékos munkával festették, faragták meg, hogy meséink méltó otthonra találjanak. Ez az igényesség a Meseút minden elemére érvényes és az egyik vonzereje, védjegye lett a programnak. A gyönyörű házikók meséi, feladatai is, meseterápiás elvek és módszerek szerint, gondos válogatás után egy témára felfűzött gyűjteményt alkotnak.
 
 A szórakoztatás szempontjait is figyelembe véve, hogy bevonzzuk a kicsiket, nagyokat a meseolvasás világába, 2018-ban új tematikát alkottunk. A varázslatos állatok, különös lények, nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek, fiatalok körében és úgy gondoltuk, ezt az érdeklődést meglovagolva, a varázslények által még több mesét csempészhetünk a gyerekszobákba. Nagy öröm nekem, hogy a meseutas házikókon keresztül megmutathatom, nem csak a népszerű filmek, hanem a mesék is bővelkednek különleges, varázslatos és félelmetes lényekben. A varázslények képesek rá, hogy felkeltsék a mai gyerekek érdeklődését, rányissák a fiatalok szemét a meseolvasásban rejlő kalandokra. Ezekben a mesékben, Szárnyas és a Vasfejű farkassal, Tengeri tündérekkel, Ragacshajú Óriással, Zöld nyelvű Boszorkánnyal, Táltosokkal, Sárkányokkal, különleges állatokkal találkozhatnak a családok.

„Nem is gondoltam, hogy ilyen menő dolgok is vannak a mesékben!”


kiáltott fel egy kiskamasz meseutazó, ötleteket kérve, hogy milyen mesekönyvekben keresgéljen. Végigjárva e tanösvényt, az érzékszervek, a fantázia aktivizálódik, egy belső utat is végigjárhatunk önmagunk és egymás felé. A bevonódást, a lelkesedés fenntartását több dolog is segíti. A letölthető meseútlevél, a kalandos térkép, ami alapján megkereshetőek az állomások, a kulccsal nyíló titkokat őrző házikók, a varázslényeket rejtő vers, a hét próbatétel, ami fenntartja a figyelmet és a szintválasztók, amivel a feladatok mélyíthetők el. Változatosságként, öt rendhagyó interaktív állomás is született, az újrahasznosítás jegyében működő mesekönyv cserélő, az ajándék csere-bere állomás, a kívánságok tengere, a világ első mesét járó kútja a Mesekút valamint egy valódi bükki Bányatörpe otthonába is bekukkanthatunk. A komplex program után, aki derekasan kiállta a próbákat elismerésül oklevelet vehet át. A szülőket pedig minden helyszínen QR kóddal könnyen elérhető weboldallal is segítjük, ahol elolvasható az aktuális mese, praktikus információk a közeli látnivalókról és a helyszín gyalogos és biciklis térképe is letölthető.
 
A Meseút családbarát kialakításával évente legkevesebb 500 családot vezet a mesék felé, évente legkevesebb 2-3 ezer felnőtt és gyerek járja végig önállóan, emellett óvodás és iskolás csoportok, felnőtt baráti társaságok, táborozók veszik igénybe a legkülönbözőbb összetételű társaságokkal. A csoportosan érkezőket alkotó fejlesztő meseterápiás foglalkozásokkal is várjuk egyesületünk barlanglakásaiban, vagy szabadtéri erdőfürdő tematikájú és természetművészeti akciókkal tesszük gazdagabbá a meseélményt. Az utóbbi években a mesés módszertani vezetésekre is megnőtt az igény, pedagógus csoportok érkeznek és veszi igénybe a kirándulós, mesemódszertani szakvezetést. Minden csoport számára más és más így a Meseút, hiszen minden mesemondást, foglalkozást az érkezőkhöz igazítunk. A családok önállóan végigjárt útja csapat-, vagy családépítő mesés kaland, a vezetett csoportoknak viszont életkoruk, szociális helyzetük, tematikájuk szerint más-más nézetét mutatjuk meg meséinknek. Gyerekcsoportokkal leggyakrabban a félelem leküzdése, a bátorság, az önbizalom fejlesztése mentén haladunk, pedagógusoknál a mesékbe vezetés módszereiről, a mesék hasznosságáról beszélgetünk, leányanyákkal az anyaságról meséltünk, környezetvédőknek a teremtett világ kincseinek megőrzése volt a téma, amit a meseház történeteiből kiemeltünk. Az ilyen módin tálalt meseélmény
 

csapat és családépítő kaland.

 
Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Meseút amellett, hogy egy vidám kirándulás, ilyen fontos értékközvetítő, érzékenyítő szerepet is betölthet. Reméljük minél több gyerek és felnőtt jut hozzá a mesék nyújtotta élményekhez, és merítkezik meg a mesék kincsestárában.
Tátrai Vanda 
metamorphoses alkotó fejlesztő meseterapeuta, a Meseút megalkotója