Így készül a Meseút

Arra gondoltunk elmeséljük nektek, hogy készült el a János vitéz Meseút Ráckevén! Nézzétek meg képgalériánkat, kövessétek a munkát! 

Meseműhelyünk vezetői

Tátrai Vanda

Metamorphoses alkotó -fejlesztő meseterapeuta, 

A Meseút program mesei szakmai vezetője és megálmodója

Dr Habil Balázs Péter

Szobrászművész, természetművész az EKKE Vizuális tanszékének docense

A Meseút program szobrászati vezetője 

Balázs Boróka

végzős festőművész hallgató

A Meseút program festészeti vezetője

Útnak indításként a lehetséges helyszíneket bejárva terepszemlét tartunk, hiszen a Meseút pontok kijelölése sokféle szempont összegzésével történik, hogy a Meseutat bejárva  megismerkedhessünk a legszebb helyekkel, a táv és a nehézség mindenkinek megfelelő legyen.


A munka egyik legnagyobb része, az írott anyag feldolgozása, az állomásokon átívelő tematikájának gondos kidolgozása, alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterápiás irányelvek szerint, hiszen ez az igényesség a Meseút egyik legfontosabb védjegye.


A gyönyörű fából készült meseházakat Nagy Sándor erdélyi fafaragó mester egyedi gondoskodással készíti el. A különleges technológia teszi alkalmassá arra, hogy hóban és napfényben egyaránt ellenálljon az időjárásnak.


Hiszünk a kézzel készült, egyedi alkotások erejében, hiszen ebből egyre kevesebbet láthatunk a világban. A külső és belső dekorációkat, figurákat, ornamentikát is egyedileg tervezzük meg minden egyes házikóban.


A házikókat egyesületünk alkotói különös gonddal kézzel festik.  


A belső terek fa és fém dekorációi, és az interaktív elemek, diorámák is egyedileg kézzel készülnek műhelyünkben.


Az állomásokról látványtervet készítünk ami segít, hogy szerethető, a tájba illeszkedő elemmé váljon. 


A Meseházakban próbatételek és érdekes feladatok várják a gyerekeket s emellett beszélgetés indító kérdéseket, kalandokat és szintválasztókat tervezünk, hogy a Meseút szlogenéhez méltón ez a tanösvény is egymáshoz vezessen! 


A leolvasható QR kódok segítségével könnyen elérhető, praktikus, hasznos információkat, közeli vendéglátóhelyek adatait és elérhetőségét, a kapcsolódó látványosságok nyitva tartását, rövid bemutatását is megtalálják meseutasaink.


Elkészítjük a weboldalt, majd a QR kódokhoz tartozó tartalmakkal töltjük fel. Elkészítjük az információs oldalt is, és az összes fontos tudnivalót, tanácsot összegyűjtjük a leendő meseutasoknak. Mindez a Meseút új weboldalára kerül.


A Meseút teljes területét lefedő saját térképet készítünk, ami grafikusabb, mesésebb a hivatalos térképeknél, hogy a kicsiknek izgalmas kereső expedíció lehessen. A nagyoknak pedig sokféle fontos információkkal szolgál az útvonal, távolságok, a kapcsolódó látványosággok és szolgáltatások tekintetében. 


A Meseút tematikájához, stílusához a hely hangulatához illeszkedő logót készítünk, papíron, majd a számítógépen kapja meg az utolsó simításokat és az arculatba illeszkedő színt.


Helyükre kerülnek a tartós, újrahasznosított és időjárásálló anyagokból készült feliratok, meseszövegek, információs és kaland blokkok. 


A Meseút házikóiban az egyik legizgalmasabb a sokféle mozgatható, interaktív játék. A szövegblokkok után a mozgó alkatrészek is a helyükre kerülnek, és megkapják az érintésvédett tábláikat.


A nyers térképre felkerülnek a meseállomások, információk, rajzos elemek, feliratok, majd az ajánlott útvonalak is. 


Az elkészült Meseutat ünnepélyes és persze mesés keretek között adjuk át a közösségnek.