• Szerelmes
 • tavaszi pipa
 • tavasz
 • téli gazdaházi
 • téli meseláda
 • mesutas logó
 • Szemet gyönyörködtető
 • festés
 • Zöldlevél Királyfi
 • Bányatörpe

Rólunk írták

Nőklapja cafe - Magyarország KÚL

Nőklapja cafe - Magyarország KÚL

Járd be a Meseutat Noszvajon!

Írta: pappnoemi 2017. 06. 29.

Egy izgalmas mesét meghallgatni? Barangolás közben? Miközben egy falucska i felfedi a titkait? - Induljon el a család a Meseúton.

A Bükk déli kapujában, Egertől 10 kilométerre fekszik Noszvaj. A falucska különleges dolgot talált ki, meseutat épített ki a gyerekeknek.“A tíz gyönyörű, kézzel festett illetve faragott házikóban egy -egy népmesét, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetésindító kérdést rejtettünk el – mondta a Magyarország Kúlnak Czinkéné Szűcs Krisztina, a Noszvaj Táj- és Falugazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Reméljük, hogy tanösvényszerű programunk nemcsak vidám és tartalmas családi kikapcsolódás lesz, hanem baráti időtöltésnek is jó. Elsősorban a gyerekekre gondoltunk, de a felnőttek is nagyon megszerették a meseutat. A tíz meseházikó egész évben, a hét minden napján végigjárható, bebarangolva a falu legszebb pontjait. A meseút kb. 7 km területen elhelyezett meseházikókból áll, amelyek egymástól különböző távolságokra vannak. Mivel önjáró program, a hossza 1-2 órás sétától az egész napos barangolásig igény szerint alakítható. A játszótér mellől még senki sem rohant tovább. Az útvonal babakocsival is végigjárható.”


Mi lehet a Tündérkirály kútjában?; Hogyan utazott Árva Juliska farkas háton? Miként esett a híres betyár, Vidróczki Marci esete a noszvaji Borcsa nénével?

Csak néhány történet, ami a Meseúton megismerhető. A Zöldlevél Királyfi varázslatos meseházikója például a kicsi Bartók téren bújik meg egy fűzfa árnyékában. A másik a bájos De la Motte kastély előtt található. Aki nem akar találomra sétálgatni, vásárolja meg a gyűjtőmappát (az ára 1500Ft). Ebben található a program bemutatása, egy térkép a Meseházikók helyével, és egy kaukció ellenében átvehető kulcs. A mappát a Harmónia kávézó és cukrászdában keressük.


Két különleges állomás
Az úton két különleges állomás van. Az egyik a Mesekönyv csere-bere pont. Itt a ládákban mesekönyvek lapulnak. Ha beteszünk egyet, kivehetünk egy másikat. Érdemes otthonról vinni néhányat, hogy tudjunk cserélni.


A másik a Meglepetések ládája. Ide kincseket rejtettek el a már itt járt gyerekek, innen is választhatunk, és mi magunk is betehetünk egyet. Játékokat, kézműves dolgokat.

http://magyarorszagkul.nlcafe.hu/2017-06-29/jard-be-a-meseutat-noszvajon/

Nyulász Péter : Újabb 13 + 1 kihagyhatatlan hely Magyarországon, a Helka - trilógia nyomán

Nyulász Péter : Újabb 13 + 1 kihagyhatatlan hely Magyarországon, a Helka - trilógia nyomán

A Helka trilógia nyomán jelent meg a "Helka bakancslista 3." is. A kalandok természetesen sok helyet érintenek, köztük a meseút egyik kedvenc állomását a Pocem névre hallgató barlanglakássort, melyet a Farkaskő Egyesület művésztelepként álodott újra és működtet. A történetben mint dörgedelmes tanya kel életre!

" Az út innen Dörgedelmes Turbucka otthonába vezet, Noszvaj egyik szélső utcájába - a Farkas-kő oldalában található barlanglakásokhoz. Itt sok más mellett kiderül, miért is kapta Tramini és Furmint manó éppen ezeket a neveket, és megismerjük a varázslatos Égerlápi Oskola egyik növendékét, Damasát, aki nélkül bizony sokkal unalmasabb volna a történet. "

http://nyulaszpeter.blogspot.hu/2016/05/ujabb-13-1-kihagyhatatlan-hely.html

Poggyász utazási magazin 2016.május 4

Poggyász utazási magazin 2016.május 4

Ezen a héten Noszvajra kalauzoljuk Önöket, ahol többek között egy rendkívüli családi programot mutatunk be.
A Meseút tartalmas kikapcsolódást kínál, ahol a család minden tagja egy kalandtúra keretében a mesék világán keresztül ismerheti meg az adott tájegység kincseit. A meseút végigjárása számos pozitív élménnyel szolgál mind a gyermek, mind pedig a felnőtt számára. Szórakoztató, önismeretet fejleszt, buzdít a csapatmunkára, és lehetőséget ad egymás mélyebb megismerésére, a gyerekek képzeletének és lelkének alaposabb megértésére.
http://noszvaj.hu/programok/meseut.html

Poggyász további bejegyzése: Találtunk még egy rendkívül jó cikket is a fenti programhoz. Dr. Vekerdy Tamás adott interjút, melyben kifejtette milyen a jó mese, illetve milyen hatással van a gyermekekre. Érdemes elolvasni, majd érdemes ellátogatni a Meseútra is próba gyanánt.:)

http://www.nlcafe.hu/mesedoboz.../cikk/vekerdy-tamas-mese/

https://www.facebook.com/poggyasz/photos/pcb.935833549868571/935833183201941/?type=3&theater

Vendégeink írták

Vendégeink írták

Bejárható magyarország - Vándortúra a noszvaji Meseút-tanösvényen

Bejárható magyarország - Vándortúra a noszvaji Meseút-tanösvényen

Vándortúra a noszvaji Meseút-tanösvényen
2017. március. 9.
Forrás: Flatsker Anett
Kép: Flatsker Anett
Mikor kiránduló tarisznyánkat hátunkra vetve nekivágtunk Noszvaj Meseföldjének, még nem sejtettük, hogy milyen izgalmakkal teli kincsvadászatnak nézünk elébe.

Egyszer volt…
Heves megyében vándorolva, Noszvaj felé fútt kíváncsiságunk. Ahol is – némi fizetség fejében – titkos meseházikók lakatját nyitogató kulcshoz jutottunk. Nem akármilyen fajtához, amolyan fából faragott, zsebbe bele nem férőshöz, amit csakis apró, jól viselkedő kincsvadászoknak adnak, hadd kutassák fel a helybéli meséket, amit előttük már jó pár százan megpróbáltak.


A titkos kulcshoz térkép is dukált, ami jelek segedelmével irányított a 9 meseházikó felé. Vándorutunk első állomásának a síkfőkúti ládát választottuk, ahol a két befagyott tavat körbebarangolva leltük meg a Tündérkirály Meseházába rejtett mesét. A begyűjtött kincset tarisznyánkba hajtogatva továbbálltunk, hogy megleljük a Bányatörpe Meseházát, de állhatatosságunk lankadt, miután a ködös időben hosszan elnyúló hasztalan bolyongástól sajgó lábaink is panaszos szót emeltek. Bánatosan kellett belátnunk, hogy lovas kocsink nélkül nem fogjuk tudni bejárni az egész területet napnyugtáig, s a Pipakupak Meseház felé szaporáztuk lépteinket.


A ládában a mese mellett ajándék mesekönyvvel díjazták sikeres kincsvadászatunkat, ami tovább fokozta “kÉváncsiságunkat”, vajon milyen további meglepetések akadnak még utunkba?Egyre-másra leltünk rá a színesebbnél színesebbre mázolt, csodaszép meseházakra, hosszasan vitáztunk is rajta, melyik szépségéről zengenénk ódákat, mikor hírül visszük a csodáit. A legapróbb kincsvadászaink azokat a házikókat zárták szívükbe, amikbe édességet is találtak a mese mellett, míg a bölcsebb, őszhalántékú vándortársak szíve inkább a díszítésért és a közeli látványosságokért repesett.

Túl a mesevilágon
A Vidróczki betyár Meseháza mellett elterülő Farkaskő Művésztelep barlanglakásainál szájtátva csodálkoztunk az emberi lelemény és találékonyság felett. A XIX. században, riolittufából faragott pincelakások mára lakatlanok, művésztelepként működnek. Az anno mélyszegénységben élőknek otthont adó, akár több helyiséget is számláló otthonokban mára csak a művészek díszei visznek életet, de ha van időnk elidőzni az itt-ott korom színezte falak között, kicsit el tudjuk képzelni, milyen érzés is lehetett anno az ablak és ajtó nélküli sziklavájatokban élni.

A XX. században már Pocemként emlegetett terület a pécsi Képzőművészeti Mesteriskolában végzett szobrászok és képzőművészek baráti társaságának gondozásában áll, ők tisztították meg a házakat, s alakították “vendégbaráttá”.


Vissza ábrándföldére
A meseházikók bejárásához nagy szükség vala fuvarozó eszközre, Noszvaj határán túl leltünk rá ugyanis a 7. házikó kincsére. A térség egyik leghíresebb vándor-pihenőhelyének zöld mezején állt Mária Meseháza, ahol a hőn keresett újabb történetet is megleltük.

A következő meseházikóhoz újabb vágtába kezdtünk, meg sem álltunk egészen a De la Motte-kastélyig, ahol Iborkabeborított Borbála Meseháza után a kastély-szónokot is meghallgatánk – a szomszédos Tündérkert Hotel és Rendezvényközpontból ugyanis óránként indul szakvezetés a meseszép miniatűr épületbe – .

Belesvén az apró, késő barokk stílusban épült nagyurak otthonába nem éppen a honvágy fogott el, sokkal inkább ábrándföldére kerültünk. A csodaszép freskókkal, festményekkel és korhű bútorokkal díszített kastély és a hozzáépített angolkert minden egyszerű nép fantáziájában volt már vendég, hisz’ ezek a falak csak szolgakezeket láttak a mosogatódézsában ázni vagy padlót vixelni.


Legutoljára Szomorú királykisasszony Meseházát hagytuk, amibe utunk végeztével mi is pakoltunk néhány finom falatot az utánunk érkező mese-vadászoknak. Noszvaji vándortúránk végén a titkok kulcsát becsülettel visszaszolgáltattuk, hogy másnak is jussék az örömből, ha ezen a mesés vidéken jár.


Meseút részletei:
Ménesünk segedelmével 3 óra alatt sikerült bejárnunk a csodás település Meseútját (a helybéli látványosságokkal együtt). Jó időben drótszamárral – és elemózsiával – érdemes nekiindulni az útnak.

A mesebatyut (meseládákat nyitó kulcs, mesegyűjtő-mappa, térkép) a Harmónia kávézó és cukrászdában lehet felvenni.

A meseházak nem számozottak, minden vándor a saját igényei szerint kutathatja fel őket.

Meseút tanösvény program ára: 1500 Ft/család

http://www.meseut.hu/


Barlanglakások
Belépőjegy: felnőtt: 300 Ft, gyermek: 200 Ft

De la Motte-kastély
Belépőjegy: teljes árú: 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft
A Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont szállóvendégei számára ingyenes.
00
Címkék: Családi kirándulás / Meseút / Noszvaj

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/2017/03/09/vandortura-a-noszvaji-meseut-tanosvenyen/

Eger Városi Televízió 2016. márc 31. Hírek

Eger Városi Televízió 2016. márc 31. Hírek

Iborkabeborított Borbála és a többiek

A palóc tájegység mesevilágát mutatja be a noszvaji Családi Meseút. Tanösvényszerűen lehet végigjárni a falu különféle pontjain elhelyezett apró meseházakat, amikben a gyerekek meséket találhatnak. Az új családi élmény a noszvajiak összefogásával valósult meg.

http://www.tveger.hu/2016/03/31/iborkabeboritott-borbala-es-a-tobbiek/

Vendégeink írták

Vendégeink írták

Vendégeink írták

Vendégeink írták

Noszvaji hirmondó

Meseút a vendégek szemével

"Felkerekedni, dombról le- dombra fel, felkutatni a legtitkosabb meséket és mesés helyeket! Ez egyedülálló volt!"

A Meseút meseházikói, hála a gondos noszvaji közösségnek, túlélték az első szezont. A vendégek visszajelzései alapján több száz családnak, felnőttnek, gyereknek jelentett a bejegyzések tanúsága szerint "örömteli kirándulást, igényes programlehetőséget, falubejárást, vidámságot, kikapcsolódást, feltöltődést, tartalmas szórakozást, egymásra hangolódást, családépítő kalandot".

"Szívből gratulálunk a Meseút Ötletéhez és Kivitelezéséhez! Fantasztikus volt bejárni Noszvaj csodáit, felfedeztük, megszerettük ezt a kis települést! Nagyszerű élmény volt az egész családnak, sikerült teljesen kikapcsolódni, kalandozni és egymásra figyelni! Örök élmény marad a mai nap. KÖSZÖNJÜK!
Ui: Hírét visszük az tuti!"

"Fantasztikus élményben volt részünk, míg végigjártuk a Meseutat. 1 nap alatt teljesítettük, gyalogosan, 24 168 lépést tettünk. Kellemesen elfáradtunk és egy csodás mesekönyvet viszünk haza magunkkal a megszületendő unokáknak."

„Bár nem vagyunk gyerekek mégis nagyon élveztük!”

Ozone Network TV 2014-12-02

Ozone Network TV 2014-12-02

Családi barlanglakások a Bükkben

A 25 kilogramm súlyt is elbíró oktokopterünk ezen a helyszínen akadálytalanul repült föl a levegőbe. Az egyetlen kérdés- késő ősz lévén- a szél erőssége volt. Ugyanis amit mi lent egy kis szellőnek érzünk, az a levegőben elképzelhető, hogy olyan akadályt jelent, ami meghiúsítja a forgatást. De szerencsére nem így történt, így megcsodálhatják madártávlatból a felvételt.

A leglátványosabb lakóhelyként használt barlanglakásokat az ország legtisztább levegőjű településén, Noszvajon találjuk. Ehhez kiváló alapanyagot nyújtott a Bükkalja mészköve és a rárakódott riolittufa. A Déli-Bükk vulkánjai kevés lávát, de annál több hamut és horzsakövet hagytak a környéken. Ebből keletkezett a lerakódás és a kihűlés eredményeképpen a tufa kőzet.

Még a hetvenes években is az északi és déli területeken Noszvaj negyven kőbe vájt házában közel százhatvan ember élt, 1997-ben a barlanglakásokat szobrászok vásárolták meg. A törökországi Kappadókia városához hasonló területen a házakat felújítottak, közművesítették és művésztelepet rendeztek be bennük. A noszvaji barlangok a Bükkalja kőkultúrájának emlékét őrzik. A barlangok terei is a kőkitermelés, egész pontosan a tufa kitermelése során, a kivájt kőzet helyén alakultak ki. A bányaként művelt domboldalon eleve úgy termelték ki követ, hogy a tájolást is figyelembe vették, így alakították ki az itt élők egyterű, később több szobából álló lakásaikat a gazdasági helyiségekkel együtt. A tufába vájt lakások homlokzatát bemeszelték, de több helyen látunk fa vagy kő oszlopokkal alátámasztott, cseréppel fedett ereszeket is. /BR/

http://madartavlat.reblog.hu/csaladi-barlanglakasok-a-bukkben

Vendégeink írták

Vendégeink írták

Zúzmarás séta Noszvajon

Zúzmarás séta Noszvajon

Nézd meg Wittmann Viktória videóját Itt!

http://www.youtube.com/watch?v=AX1Qmw0-EbI

Út a jövőbe 2015. június 29.

Út a jövőbe 2015. június 29.

Végre egy falu, amelyik okosan kitalálta magát

...
A kicsikre egyébként is kiemelten figyelnek,
ami nem csoda, hiszen az idegenforgalmi egyesület tagjai mind nagycsaládosok. Minden programot úgy szerveznek, hogy gyerekekkel is élvezhető legyen, sőt rengeteg fejlesztést direkt a kicsiknek találnak ki, mint például a meseutat.
...

http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/5640-vegre-egy-falu-amelyik-okosan-kitalalta-magat

Meseutazóink bejegyzései

"Mesék között élek. Mesékkel dolgozom, meséket mondok, mesékben gondolkozom, mesék kísérnek utamon. Nekem a mese: valóság és a valóság: mese.
Még pihenni is a mesék visznek. Most épp Noszvajra.
A Meseút végigjárásától pontosan azt kaptam, amit egy mese tájainak felfedezésekor. Kalandot és tudást, a világhoz kapcsolódást és megismerést, önmagunkra és egymásra figyelést, titkokat és rátalálást, gondolatokat és beszélgetéseket, a továbbindulás izgalmát és a megérkezés elégedettségét.
A meséket rejtő házikók keresése és kinyitása, a mesék nyomán feléledő képek és érzések átélése és megosztása valóban "egymáshoz vezet".
Aki nem hiszi, járjon utána!"

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1548519958492408&set=o.267601323324957&type=3&theater

Információk

Naprakész információkat keresse 

a Meseút Facebook oldalán!


A kezdőcsomag megvásárolható

Harmónia kávézó és cukrászdában 

Noszvaj 3325 Béke u. 1.

Nyitva: Szerdától - hétfőig 10-18 óráig. szünnap: Kedd

Tel: 06/20-586-68-97 

Vagy

a Rozika Cukrászdában 

Noszvaj Kossuth u 29

Nyitvatartás: a hét minden napján 8-17ig

Tel: 06/30-708-86-19

Ár: 2000ft / család (maximum 6fő)

Kauciónak minimum 2000ft-ot szükséges a kezdőállomáson letenni, ezt a kulcs visszavitelekor visszaadjuk.

Üzemeltető:
Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület

Szakmai vezető:

Tátrai Vanda

Telefon 

+36/20/514-93-55

E-mail:

mesejaro@gmail.com