• Szerelmes
 • tavaszi pipa
 • tavasz
 • téli gazdaházi
 • téli meseláda
 • mesutas logó
 • Szemet gyönyörködtető
 • festés
 • Zöldlevél Királyfi
 • Bányatörpe
Meseút

Facebook

Információk

Naprakész információkat keresse 

a Meseút Facebook oldalán!


A kezdőcsomag megvásárolható

Harmónia kávézó és cukrászdában 

Noszvaj 3325 Béke u. 1.

Nyitva: Szerdától - hétfőig 10-18 óráig. szünnap: Kedd

Tel: 06/20-586-68-97 

Vagy

a Rozika Cukrászdában 

Noszvaj Kossuth u 29

Nyitvatartás: a hét minden napján 8-17ig

Tel: 06/30-708-86-19

Ár: 2000ft / család (maximum 6fő)

Kauciónak minimum 2000ft-ot szükséges a kezdőállomáson letenni, ezt a kulcs visszavitelekor visszaadjuk.

Üzemeltető:
Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület

Szakmai vezető:

Tátrai Vanda

Telefon 

+36/20/514-93-55

E-mail:

mesejaro@gmail.com

Református templom

2017.04.07.

Református templom

Templomunk udvarán egy gyönyörű legendamesével várjuk a meseutazókat az első templomról.
A templom gyönyörű festett fakazettái igazi kincsei Noszvajnak.

A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban sajnos lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét. A művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg.

Cím: 3325 Noszvaj, Deák F. út 1.

Istentiszteletek: 

vasárnap 10:30 órakor

vasárnap 15:00 órakor

További alkalmak, események 

A templom története:

 

A falu első templomának megmaradt faragott kövei a bizonyítékai annak, hogy a XIII. sz. első felében már állt egy kisebb méretű, egyhajós, román stílusú, feltehetően torony nélküli építmény. Erre utal az is, hogy a templom körüli régebbi temetőben a bontási munkák során IV. Béla király idejéből (1235-1275) származó pénzérméket találtak.

A falu lakosságának növekedése szükségessé tette a templom folyamatos bővítését, a XIV. sz-ban gótikus szentélyt alakítottak ki és kis tornyot is emeltek a templom nyugati végén. A XV. században ismét bővítették a templomot egy 10*11 m-es résszel.

A reformáció kálvini irányzata Noszvajon is hamar gyökeret vert. Írásos dokumentumok szerint már 1564-ben a kálvini vallásnak hódoltak. A török pusztítás nyomait Figedy János birtokos és a falu közös adakozásával 1564-ben kijavították. Az 1600-as évek második felében új festett rozettás mennyezettel látták el, mely 40 kazettából állott. 1700-ban majd 1734-ben felújították ezeket a kazettákat, 1734-ben a miskolci Asztalos Imre volt a felújító. A mennyezet kazettáin a virágmotívumok mellett, bibliai és egyháztörténeti szimbólumok is szerepelnek (pelikán, griff madár, hattyú, tudás fája, a jó és a rossz viadala).

A restaurálás költségeit a falu jótevője, támogatója, Bossányi Krisztina viselte, ezt mutatja az egyik fakazettán szereplő mondat: „E ház istennek hajléka, melynek hűséges dajkája Bossányi Krisztina”. Ő volt, aki harangot öntetett a templomnak 1741-ben.

1928-ban a templomot lebontották és helyette egy teljesen újat építettek. Az oldalbejárat előterében a régi templom falszakasza megmaradt, melyben szépen faragott gótikus nyílás található. Az elbontott templom festett fakazettáit a miskolci Herman Ottó múzeumba szállították, majd 1962-ben Egerbe kerültek, ahol restaurálták őket, jelenleg a Dobó István Vármúzeumban tekinthetők meg.

 

Ezek a fakazetták a történelmi Magyarország egyik legkorábbi ilyen jellegű emlékei.

2001-ben Gelsei Sándor munkájának köszönhetően másolatok készültek az eredeti kazettákról, melyek a noszvaji református templomban lettek kiállítva.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az ismert templomi mennyezetek legtöbbjénél

a növényi díszítés az uralkodó. Néhány táblájukon található csak figurális, ember- vagy állatalakot ábrázoló festés. A noszvaji mennyezet esetében szembetűnő, hogy a változatos mintájú növénymotívumos táblák között szép számmal találunk figurális ábrázolásokat is. A protestáns vallásnak megfelelően sajátos jelképrendszerrel találkozhatunk, amely a középkor szimbolikájában gyökerezett. Elsősorban a Biblia nyelvén fogalmazta meg alkotójuk mondanivalóját, s ennek idézeteit ábrázolta jelképes formában. Így találkozhatunk többek között a megholt fiait saját vérével életre keltő pelikán, a gólyafiókákat kígyóval tápláló szülők, a jó és a gonosz tudás fája, forráshoz igyekvő szarvasok, éber ludak és szirének képével is.

Mit találsz a közelben? 

 • Abc
 • Posta
 • Bankautómata
 • Orvos
 • Gyógyszertár
 • Iskola
 • Könyvtár
 • Pékség és cukrászda

Ha elsétálsz Kossuth úti patakparton, a Pipakupak Gyerek házától a templom irányában 1 percre, megnyitott az új pékség! Pompás reggelit-uzsonnát-kávékat találsz itt és a meseutas gyerekek közben a játszósarokban süthetnek-főzhetnek-rajzolhatnak. 

Szomszédként minden süteményt és kenyeret teszteltem az elmúlt hetekben, és csillagos ötös! 
Pont ahogy én szeretem! Próbáljátok ki!

vissza

Hozzászólások